Tedavi

Ortodonti Tedavisi

Bazı insanların üst üste gelen düz dişleri vardır, ancak çoğumuzun birbirine tam oturmayan çarpık dişleri vardır. Çarpık dişler ısırmanızı etkileyebilir. İyi haber şu ki, doğru ortodontik tedavi ile dişlerinizi kolayca düzeltebilir ve ısırıklarınızı düzeltebilirsiniz. Ortodontinin ne olduğunu ve size nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.

Peki Ortodonti Nedir?
Ortodonti, diş teli kullanımı da dahil olmak üzere kötü ısırıkların veya diş düzensizliklerinin teşhisi, önlenmesi, durdurulması, yönlendirilmesi ve düzeltilmesini ele alan diş hekimliği dalıdır. Ortodontist olarak bilinen bir uzman, ortodontik tedaviniz için danışabileceğiniz en doğru kişidir. Bu uzmanlar, dört yıllık dişhekimliği okulundan sonra iki veya daha fazla ek eğitim yılına katılırlar.

 

Faydaları

Dişlerinizi düzeltmenin sadece estetik faydaları olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu gerçeklerden daha uzak olamaz. Çarpık dişlerin temizlenmesi daha zor olabilir, bu da diş çürümesine veya periodontal hastalığa yol açabilir. Düzgün oturmayan dişler çiğnemeyi zorlaştırarak baş ağrısına, omuz veya sırt ağrısına ve hatta temporomandibular eklem (TMJ) bozukluklarına yol açabilir.

Ortodontik Tedaviler Nasıl İşler?
Ortodontik tedaviler, kasları yeniden eğitmek, dişleri yavaşça hareket ettirmek ve dişlerinize ve çenenize hafif bir baskı uygulayarak çenenizin büyümesini etkilemek için kullanılan farklı tipte aletleri içerir.

Sabit ve Çıkarılabilir Protezler
Ortodontik tedaviler sabit veya hareketli apareyler içerebilir. Durumunuzun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak ortodontistiniz hangi yaklaşımın sizin için doğru olduğunu size bildirecektir.

Sabit Protezler şunları içerir:

Diş telleri: Büyük ihtimalle diş tellerini duymuşsunuzdur – bunlar en yaygın sabit apareylerdir. Bantlar, teller ve braketlerden oluşurlar. Nasıl çalışırlar? Bantlar, dişlerinizin etrafında yerinde tutulan çapalardır. Braketler dişlerinizin ön kısmına takılır. Ark telleri braketleri bantlara bağlar. Ark tellerini sıkmak dişlerinize baskı uygular ve onları yavaşça hedef konumlarına doğru hareket ettirir. Diş telleri genellikle aylık olarak ayarlanır ve birkaç aydan birkaç yıla kadar giyilir.

  • Özel sabit cihazlar: Bunlar yalnızca parmak emmeyi veya dil itmeyi kontrol etmek için son çare olarak kullanılmalıdır. Dişlere bantlarla bağlı oldukları için yemek yerken kendilerini oldukça rahatsız hissedebilirler.
  • Sabit yer tutucular: Bazen küçük çocuklar dişlerini erken kaybederler. Bu gibi durumlarda, bir ortodontist, kalıcı diş görünene kadar boşluğu açık tutmak için çocuğunuzun ağzına bir yer tutucu yerleştirebilir.

Çıkarılabilir apareyler şunları içerir:

  • Aligners: Bunlar, yetişkinler için geleneksel diş tellerine giderek daha popüler bir alternatif haline geliyor. Hizalayıcılar dişleri diş telleri ile aynı şekilde hareket ettirir, ancak neredeyse görünmezdirler ve metal teller ve braketler içermezler. Bunları kullanıyorsanız, yemek yerken, fırçalarken ve diş ipi kullanırken çıkarmanız gerekir.
  • Çıkarılabilir alan tutucular: Bu cihazlar, sabit alan tutucularla aynı nedenle kullanılır. Plastik veya tel dallardan ve çenenin üzerine oturan akrilik bir tabandan oluşurlar. Dişleri ayrı tutmak için dişler arasındaki açık alanlara yerleştirilirler.
  • Çene yeniden konumlandırma aletleri: Bu aletler atel olarak da bilinir. Üst veya alt çeneye yerleştirilirler ve çeneyi daha iyi bir pozisyonda kapatmak için eğiterek TME bozukluklarını tedavi etmek için kullanılırlar.
  • Dudak ve yanak tamponları: Dudak ve yanak kaslarınız dişlerinize baskı uygulayabilir. Bu gibi durumlarda dudaklarınızı ve yanaklarınızı dişlerden uzak tutmak için tampon kullanabilirsiniz.
  • Damak genişletici: Bu cihaz, ağzın çatısına oturan plastik bir plakadır. Üst çenenizin kemerinin genişletilmesi gerektiğinde kullanılır.
  • Çıkarılabilir tutucular: Ağız çatısına takılan bu cihazlar dişlerinizin eski konumuna dönmesini engeller.
  • Başlık: Bu cihazlar üst çenenin büyümesini yavaşlatır. Ayrıca ön dişler geri çekilirken arka dişleri de yerinde tutarlar.

Ortodontik Tedaviye İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?
İşte ortodonti gerektirebilecek dişlerinizle ilgili bazı problemler:

Overbite: Bu durumda üst ön dişler alt dişlerin üzerine çıkmış gibi görünür.

Underbite: Burada, üst dişler çok gerideyken alt dişler çok önde görünebilir.

Çapraz kapanış: Ağzınız kapalıyken üst dişleriniz alt dişlerinizin arkasına geçtiğinde çapraz kapanış olduğunu bilirsiniz.

Açık kapanış: Bazı kişilerde ısırma sırasında ön alt ve üst dişler arasında dikey bir boşluk vardır. Buna açık ısırık denir.

Yanlış orta hat: Burada, üst ve alt ön dişlerinizin merkezi aynı hizada değil.

Aralık: Bu durumda dişleriniz ağzınızı doldurmuyor gibi görünüyor. Dişler arasında rastgele boşluklar veya boşluklar var gibi görünüyor.

Çapraşıklık: Ağzınızdaki diş sırtında tüm dişlerinize yer kalmadığında meydana gelen budur.

Ortodontik tedavi için en uygun yaş nedir?
Ortodontik tedavi söz konusu olduğunda yaş önemli değildir. Genel olarak ortodontik tedavinin, hastanın fiziksel gelişiminin devam ettiği ergenlik yıllarında yapılması tavsiye edilirken, son yıllarda tedavi seçeneklerindeki gelişmeler, daha fazla yetişkinin mükemmel gülüşlerine kavuşabilmesini sağlamıştır. Günümüzde ortodontik tedavi için en uygun yaş yoktur. Bunun yerine, gülümsemenize özen gösterme ve sürekli olarak çıkarılabilir herhangi bir cihaz takma isteğiniz, her yaşta çok daha iyi sonuçlarla sonuçlanacaktır.

Ortodontik tedavinin riskleri var mı?
Ortodontik tedavinin kendisi özellikle riskli olmasa da, vücudunuza yapılacak herhangi bir müdahale bazı küçük riskler taşır. Ortodontik tedavi riskleri arasında diş ağrısı ve hafif rahatsızlık, çizikler ve ülserler, diş eti enfeksiyonları, mine demineralizasyonu ve kök kısalması sayılabilir. Dişlerinizin sağlığını ve güvenliğini en iyi şekilde sağlamak için, her zaman kayıtlı bir uzman ortodontist ile görüşmeniz ve herhangi bir DIY tedavi yöntemini denemekten kaçınmanız çok önemlidir, çünkü bunlar dişlerinize zarar verebilir ve diş kaybına neden olabilir.

İster geleneksel diş telleri ister diş tellerine bir alternatif düşünün, yalnızca bir ortodontist, size eksiksiz tedavi seçenekleri paketi sunabilecek ve size ve çocuğunuza güven duyabileceğiniz bir eğitim, deneyim ve uzmanlık bilgisine sahiptir. en iyi eller.

TELSİZ ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ (İNVİSALİGN)

Invisalign Nedir? 

Invisalign, metal diş telleri kullanmadan dişleri düzelten bir ortodontik tedavidir. Invisalign, dişlerinizi kaplayan ve zaman içinde nazikçe doğru pozisyona çeken özel yapım şeffaf diş telleri serisidir. Şeffaf oldukları ve takıp çıkarılabildikleri için geleneksel metal diş tellerinden daha az fark edilirler. Çoğu insan gülümsemesini iyileştirmek ister ancak geleneksel metal diş tellerinin tek seçenek olduğunu düşünür. Invisalign şeffaf diş telleri ile tedavi sırasında gülümsemenizi azaltacak metal braketler veya teller yoktur. Invisalign şeffaf diş telleri ile dişleriniz, geleneksel diş tellerinin gerektirdiği sürenin yarısında rahat, güzel ve hassas bir şekilde hizalanabilir. İster genç çocuğunuz için ortodontik tedaviyi araştıran bir ebeveyn olun, ister yıllarca tedaviyi erteleyen bir yetişkin olun, Invisalign etkili ve gizli bir çözümdür.

Invisalign Neyden Yapılır?
Invisalign şeffaf plaklar BPA içermeyen plastikten yapılmıştır ve geleneksel metal diş tellerinden çok daha rahattır. Bu özelleştirilmiş şeffaf plaklar, dişlerinizi düzeltmek ve size her zaman istediğiniz güzel gülümsemeyi vermek için kullanılır. Invisalign şeffaf plakları almadan önce, gülümseme hedeflerinizi ve tedavinizden neler bekleyebileceğinizi tartışmak için bizimle bir görüşme yapacaksınız. Invisalign web sitesinde daha fazla bilgi edinin.

Bu Şeffaf Braketleri Kimler Takabilir?
Hem gençler hem de yetişkinler Invisalign takabilir. Bu şeffaf diş telleri, dişler arasındaki boşlukları kapatmanın yanı sıra aşırı kapanış, alt kapanış, açık kapanış, çapraz kapanış ve aşırı kalabalık dişleri tedavi etmek için kullanılır. Dişlerinizin muayenesi ve röntgeni sonrasında Invisalign’ın sizin için doğru ortodontik tedavi olup olmadığını tartışabiliriz.

Invisalign Süreci Nasıl İşler?
Invisalign vakanız için uygunsa, size özel bir tedavi planı oluşturmak için muayeneyi, röntgenleri ve dişlerinizin 3 boyutlu modelini kullanacağız. Tedavi planı, dişlerinizin nasıl kayması gerektiğini ve onları doğru bir şekilde hizalamanın ne kadar süreceğini belirler. Dişlerinizin röntgeni, 3D modeli ve resimleri, kişiselleştirilmiş plaklarınızın üretildiği Invisalign laboratuvarına gönderilir. Dişlerinizin 3 boyutlu modeli ayrıca Invisalign’ın ortodontik sorunlarınızı aşamalı olarak nasıl düzelteceğini görmenizi sağlar.

Dişlerim beni çok yaşlı gösteriyordu. Bu yüzden, onları düzeltebilirsem belki yardımcı olacağına karar verdim. Ve yaptı, çok! Kocaman bir sırıtış vermekten çok daha rahatım… Acısızdı, kolaydı ve bunu yaşamak her şeye değdi. Dişlerimi seviyorum!.

Invisalign Takmak Nasıl Çalışır?
İlk plak setinizi aldığımızda, uygunluğu kontrol etmek ve gerekli ayarlamaları yapmak için ofisimize geliyorsunuz. Plaklarınızı tüm gün, yemek yediğiniz, diş ipi kullandığınız ve dişlerinizi fırçaladığınız zamanlar dışında her gün takacaksınız. Invisalign diş telleri çıkarılabilir olduğu için gün boyunca ihtiyaç duyduğunuz her an kısa bir süreliğine diş tellerini çıkartabileceksiniz.

Invisalign takmak kolaydır ve normal gününüze sorunsuz bir şekilde uyar. Hizalayıcılarınızı aldığınızda, şeffaf diş tellerini dişlerinizin üzerine yerleştireceksiniz. Her bir plak setini iki hafta boyunca takacaksınız ve ardından bir sonraki plak setine geçeceksiniz. İlk başta, plaklarınız dişlerinizi nazikçe ve hassas bir şekilde hareket ettirmek üzere tasarlandıkları için sıkıca oturacaktır. Birkaç gün sonra dişleriniz yavaş yavaş yeni bir pozisyona geçecektir. Bir süre geçtikten sonra plaklarınızın biraz gevşediğini fark edeceksiniz. Gevşek hissetmeye başlasalar bile, onları erken değiştirmeyin. Onları iki hafta boyunca giyin. Bu, dişlerinize ve diş etlerinize yeni pozisyona uyum sağlamak için zaman verir. Hizalayıcıları çok erken değiştirmek tedavi planınızı etkileyecektir.

Her altı haftada bir, plaklarınızı ve tedavinizin ilerlemesini kontrol etmek için ofisimizde bir randevunuz olacak. Bu kontroller ayrıca plaklarda veya tedavi planınızda herhangi bir ayarlama yapılması gerekip gerekmediğini belirlememize yardımcı olur.

Invisalign Nasıl Hissediyor?
Invisalign’a yatırım yapmanın en iyi nedenlerinden biri, bu plakların ne kadar rahat giyildiğidir. Dişlerinizin yeni bir pozisyona geçtiğini unutmayın, bu nedenle özellikle ilk plak setinde hareket ederken hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Yeni bir plak seti taktığınızda dişlerinizde hissedeceğiniz baskı birkaç gün içinde yavaş yavaş azalacaktır. Önemli bir rahatsızlık veya ağrı hissederseniz, bizi arayın. Uygun bir uyum sağlamak için dişlerinize, diş etlerinize ve hizalayıcılarınıza bir göz atmak için sizinle bir randevu ayarlayacağız.

Tedaviniz Ne Kadar Sürecek?
Ortalama Invisalign tedavi süresi bir yıldır ancak tedavi süresi her kişinin yaşına ve özel ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir. Her vaka farklıdır, bu nedenle dişleriniz incelendikten ve dijital görüntüler çekildikten sonra tahmini bir tedavi süresi alırsınız.

Invisalign Braketler nelerdir?
Invisalign’ın Geleneksel Diş Tellerine Göre Avantajları
Ortodontik tedavi seçeneklerinizi değerlendirirken.

METAL DİŞ TELİ TEDAVİSİ

Metal diş telleri nelerdir?
Metal diş telleri, dişlerin hizalanması ve yüz asimetrilerinin düzeltilmesi için denenmiş ve test edilmiş diş düzeltme yöntemidir. Dişlerin dış/ön yüzeyine yapıştırılan metal braketlerden oluşurlar. Metalik diş telleri, çapraşık veya çapraşık dişlerin ortodontik tedavisi için tanıtılan ilk ortodontik apareyler arasındaydı. Yine de ortodontide, seramik diş telleri ve lingual diş telleri gibi diğer diş tellerinin yanı sıra yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Metal braketler nelerden yapılmıştır?
Diş telleri ağızda uzun süre kaldıkları için yeterli dayanıma ve mükemmel korozyon direncine sahip malzemelerden hazırlanırlar. Bu nedenle geleneksel metal braketler, yüksek kaliteli paslanmaz çelik veya titanyum alaşımlarından yapılır. Metalik diş telleri aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

Metalik parantez

Braketler dişlere takılan apareylerdir ve ağzınızı konuşmak ya da gülümsemek için açtığınızda görünür hale gelen apareylerdir. Metal braketler paslanmaz çelik, altın, titanyum, nikelden yapılmıştır. Paslanmazın korozyonunu önlemek için krom eklenir ve çatlak ve oyuk korozyonunu önlemek için molibden eklenir. Braketler, görünür ışık yardımıyla polimerize edilen özel dental simanlar yardımıyla dişlere yapıştırılır. Ortodontik diş telleri, içinden bir ark telinin geçtiği yuvalar içerir.

Metalik ark telleri

Ark teli, braketlerin içindeki özel olarak tasarlanmış yuvalardan geçen metal bir teldir. Metalik ark telleri paslanmaz çelik, nikel titanyum veya β-titanyum alaşımlarından hazırlanır. Şu anda Ni-Ti (%55 nikel ve %45 titanyum) alaşımları, süper esneklik ve hafıza nedeniyle paslanmaz çelik alaşımlarından daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik alaşımları %18 krom ve %8 nikel içerir. Ark tellerinin kalınlığı ve sertliği dişler üzerinde oluşturulan kuvveti belirler. Genellikle, başlangıçta dişleri kademeli olarak hizalamak için esnek teller kullanılır, ardından dişlerin büyük ortodontik hareketlerini sağlamak için sert teller (paslanmaz çelik gibi) kullanılır.

Ortodontik bitişik harfler

Yaygın olarak lastik bantlar olarak da bilinen bunlar, ark tellerini braketlerdeki yerlerinde tutmak için kullanılan basit lastiklerdir. Ligatürler çeşitli renklerde gelir ve hastalar her randevuda yenileriyle değiştirildiğinde ligatürlerinin rengini seçebilirler.

Metal diş telleri nasıl çalışır?
Birkaç yıl önce metal braketlerin kaynaklandığı metal bantlar kullanılıyordu ve bu bantlar her diş yüzeyine ayrı ayrı yapıştırılıyordu. Ancak bu modası geçmiş, çünkü estetik açıdan hiç hoş değildi. Ark teli, braket yuvalarına yerleştirilen, bir ligatür teli/elastik ligatür bağları ile sabitlenmiş, farklı kesitlerde ve farklı boyut ve şekillerde bulunan bir teldir. Temel olarak bu ark telleri, dişlerin hareketi için gerekli kuvveti sağlayan tüm düzeneğin bileşenidir, bu yüzden aktif bileşendir. Ligatür bağları ve dişlere yapıştırılan braketler pasif bileşenlerdir.

Ark teli tüm braket yuvalarından geçerek ankraj ünitesini oluşturan azı dişlerine (arka dişler) kadar uzanır ve ankraj ünitesine yapıştırılan bukkal tüp ile azı dişlerine bağlanır. Çok köklü dişler olmaları ve ark telini sıkıca tutmaları ve yerlerinde herhangi bir değişiklik veya hafif bir değişiklik olmadan ön dişleri çekerek hareket etmeleri nedeniyle ankraj üniteleri olarak adlandırılırlar.

Kuvvet uygulandığında ark teli braketler yardımıyla çekilip yerinde tutulur ve arkadan sıkıştırılarak bukkal tüpe sabitlenir. Gerilmiş / aktif hale getirilmiş ark teli hareket etmeye ve gevşemeye çalışarak tüm dişlerde, ön dişlerde ve arka dişlerde bir kuvvet oluşturur.

Ön dişler daha az yüzey alanına sahip oldukları ve tek köklü dişler oldukları için istenilen pozisyona kolayca hareket ederler ve nispeten daha büyük yüzey alanına sahip ve çok köklü olan arka dişler, herhangi bir hareket veya gerektiğinde hafif bir hareket olmaksızın kuvvetlere direnen ankraj ünitesi görevi görür. .
Ortodontik telin türü ve kalınlığı dişlere uygulanan kuvvet miktarını belirler. Bu kuvvet daha sonra dişleri uygun pozisyonlarında hareket ettirmek veya yeniden hizalamak için kullanılır.

Genellikle iki ila üç hafta arayla yapılan her randevuda, diş hekiminiz bağlarınızı değiştirecek ve ortodontik telleri dişlerinizi hareket ettirecek kadar sıkı olacak şekilde ayarlayacaktır.

Geleneksel diş telleri ile kendiliğinden bağlanan diş telleri arasındaki farklar nelerdir? 

Geleneksel diş telleri: Paslanmaz çelikten yapılmış ve dişlere bantlanmış braketler kullanın.
Kendinden bağlanan braketler: Diş yüzeyine yapıştırılan metal braketlerden oluşur.

Geleneksel diş telleri: Teli braketin yuvasında yerine sabitlemek için bir bağlama bağı gerektirir.
Kendinden bağlanan braketler: metal kanatlı braketlerden oluşur. Ark teli yerleştirileceği zaman açılır. Flep kapatıldığında ark teli braket içinde sabitlenir.

Geleneksel diş telleri: Her çeşit ark teli kullanılabilmekle birlikte yuvarlak kesitli ark telleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişmiş ark teli braketlerden kayabilir.
Kendinden bağlanan braketler: yuvarlak, dikdörtgen kesitli ark telleri ve ayrıca koaksiyel teller gibi gelişmiş ark teli türleri güvenli bir şekilde sabitlenebilir.

Geleneksel diş telleri: Kullanılan elastik bağ, zamanla bozulabilen ve gevşeyebilen kauçuk malzemeden yapılmıştır.
Kendinden bağlanan braketler: ligatür elastik bağların aksine, kendinden bağlanan braketlerde bozulma görülmez.

Geleneksel diş telleri: Her randevuda bağ bağları değiştirilir.
Kendinden bağlanan braketler: Kendinden bağlanan braketler yerleştirildikten sonra tüm tedavi tamamlanana kadar hizmet ederler.

Geleneksel diş telleri: Bir sonraki randevuya kadar bağ telinin tutuşu gevşediği için kuvvet miktarı değişebilir.
Kendinden bağlanan diş telleri: Dişlere tutarlı bir kuvvet uygulanır ve bu da daha hızlı ve hassas diş hareketi sağlar.

Geleneksel diş telleri: Daha ekonomik.

Kendinden bağlanan diş telleri: nispeten daha pahalı.

Çocuk diş telleri ile yetişkin diş telleri arasındaki farklar nelerdir?
Ortodontik tedavi, dişlerin sadece kemikte küçük değişikliklerle hareket etmesidir, ortopedik tedavi ise daha çok kemiğe ve büyüme yönüne odaklanır. Çocuklar için ortodontik tedaviye genellikle çenelerin düzgün büyümesini sağlayan, yüz görünümünü ve özelliklerini, diş görünümü ve gülümsemeyi büyük ölçüde iyileştiren ortopedik tedavi eşlik eder. Ortopedik apareyler sadece pubertal büyüme evrelerine denk gelen büyümekte olan hastalarda kullanılabilir. Maksimum sonuçları elde etmek için prepubertal büyüme ataklarının başlangıcından önce kullanılırlar.

Bazı büyük farklılıklar kaydedilmediği sürece süt dişlenmede diş tellerinden genellikle kaçınılır.
Tam daimi dişlerin çıkmasından sonra tedavi yapıldığında yetişkin ortodontisinden bahsediyoruz.
Tedavi, çene büyümesinden çok diş sorunlarını çözmeye yöneliktir. Herhangi bir büyük çene problemi devam ederse, ancak ortognatik cerrahi eşliğinde ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.
Ortopedik cihazlar, bir kişi ergenliği geçtiğinde sonuç vermez.

Metal diş tellerini hangi renklerde alabilirsiniz?
Metal braketler ve ark telleri sadece metalik gümüş renginde mevcuttur. Elastik bağları, bir sanatçının paleti gibi birçok renkte mevcuttur. Kırmızı, mavi, yeşil, pembe, menekşe, mor, bordo, gümüş, gri, sarı, turuncu, siyah, beyaz, şeffaf vb. Renklerde mevcuttur. Bu renklerin bile lacivert, açık mavi, kraliyet mavisi, çivit mavisi gibi tonları mevcuttur. vesaire. Renk, hastanın tercihine ve cilt tonuna göre seçilebilir. Her randevuda değiştirilebilirler. Genellikle çocuklar en sevdiklerini seçmek için daha heyecanlıdır.

Metal diş tellerine alışmak
Diş tellerinizi taktıktan sonra, ilk birkaç gün yemek yemekte ve konuşmada zorluk yaşamanız normaldir. Ancak, ağzınız kısa sürede “ek” apareylere alışacak ve ağız boşluğunuzun bir parçası haline gelecektir. Tedaviniz sırasında kusursuz ağız hijyeni sağlayın ve yapışkan ve sert yiyeceklerden kaçının.
Yerinden çıkmış diş tellerinin yönetimi
Diş telleri, yapışkan simanlar yardımıyla dişlerinize yapıştırılır. Diyetinize dikkat etmezseniz, yapışkan ve sert yiyecekler yemeye devam ederseniz, metal braketlerin dişlerden çıkma ihtimali vardır.

Bu durumda ne yapmalı?
İlk olarak, panik yapmayın! Braketi sabitleyin ve hemen diş hekiminizi veya ortodontistinizi ziyaret edin. Diş muayenehanesinde diş temizlenecek ve braket yeniden takılacaktır.

Ortodontik tutucuların kullanılması
Ortodontik tedavi tamamlandıktan ve gerekli sonuçlar elde edildikten sonra diş hekiminiz size takmanız için sabit veya çıkarılabilir bir tutucu verir, böylece dişleriniz eski konumlarına geri dönmez.

Metal diş tellerinin dezavantajı
Ortodontik tedavide metalik braketlerin kullanımı ile elde edilen mükemmel sonuçlara rağmen, estetik olmayan metalik görünümleri nedeniyle kullanımları giderek azalmaktadır. Konuştuğunuzda veya gülümsediğinizde diş tellerinizi insanların fark etmesini istemiyorsanız ortodontik tedaviniz için seramik diş telleri veya Invisalign şeffaf plakları tercih edebilirsiniz.

LİNGUAL ORTODONTİ (GÖRÜNMEYEN DİŞ TELLERİ)

Lingual ortodonti, tamamen görünmez olan en estetik ortodontik tedavi seçeneğidir. Siz söylemediğiniz sürece kimse diş teli taktığınızı fark etmeyecek. Lingual ortodonti, dişlerin görünmeyen arka yüzeyine diş tellerinin yapıştırıldığı bir ortodontik tedavi seçeneğidir. Dişlerin ön yüzeyine herhangi bir şey yapışmadığı için tedavi sırasında rahatlıkla gülebilirsiniz. Düğün, nişan veya mezuniyet gibi önemli günlerinizde tedaviniz gülümsemenize engel olmaz.

Lingual diş telleri için iyi bir aday mısınız?
Lingual diş tellerinin sizin için uygun olup olmadığından emin olmanın tek yolu ortodontistinize danışmaktır. Genel olarak, lingual diş telleri, geleneksel (bukkal) diş telleri ile aynı türden hizalama sorunlarını düzeltebilir. Araştırmanın 2016 yılındaki bir incelemesi, lingual diş tellerinin hastaların ve doktorların planladığı tedavi hedeflerine ulaştığını gösterdi.  Ancak lingual diş telleri herkes için uygun değildir. Örneğin, çok derin ısırıkları olan hastalar, braketlerin daha sık çıkmasıyla ilgili bazı sorunlar yaşayabilir.

İlk randevunuzda ortodontistiniz dişlerinizi inceleyecek ve hangi tedavi seçeneklerinin sizin için daha iyi sonuç vereceğini tartışacaktır. Lingual diş telleri ile ilgileniyorsanız, ortodontistiniz ile sürecin başlarında konuşun, çünkü tüm ortodontistler bunları uygulamak için eğitilmemiştir.

Lingual diş telleri bana peltek verir mi?
Kısa cevap evet. Konuştuğunuz zaman, diliniz belirli sesleri çıkarmak için dişlerinizin arkasına dokunur. Braketler dişlerinizin arka tarafında olduğu için ilk diş teli taktığınızda konuşmanız etkilenecektir. Her tür diş teli geçici olarak konuşma düzeninize müdahale edebilirken, 2014 araştırması dil telleri ile konuşmanızın bir ay veya daha uzun süre farklı olabileceğini buldu. Araştırmalar ayrıca konuşma bozukluğunun derecesinin ortodontistinizin kullandığı braket markasına bağlı olarak değişebileceğini göstermiştir.

Bazı hastalar konuşma terapisi tekniklerini kullanarak lingual peltekliği düzeltmede başarılı olmuştur. Sonunda diliniz diş tellerine alışacak ve konuşmanız normale dönecektir.

Lingual diş telleri diğer diş tellerinden daha mı rahatsız edicidir?
Hangi diş telini seçerseniz seçin, dişleriniz hareket etmeye başladığında biraz rahatsızlık hissedeceksiniz. Çoğu insan bu ağrıyı donuk bir ağrı olarak yaşar ve genellikle reçetesiz satılan ilaçlarla giderilebilir. Ağrı geçene kadar muhtemelen yoğurt, pirinç ve yumuşak haşlanmış yumurta gibi yumuşak yiyecekler yemek isteyeceksiniz. Braketler ayrıca, braketler ağzınızın içindeki yumuşak dokularla temas ettiğinde ağrıya neden olabilir. Lingual diş tellerinde, braketlerin konumu nedeniyle dil yaygın bir ağrı bölgesidir. Bazı hastalar için lingual diş tellerinin rahatsızlığı önemlidir. Hastaların konforunu artırmak için daha fazla üretici lingual braketleri daha küçük ve pürüzsüz hale getiriyor. Braketler ayrıca özelleştirilebilir, bu da rahatsızlığı azalttığı gösterilmiştir.

Hassas noktaların kısa süreli rahatlaması için, braketlerinizdeki keskin kenarların üzerine topikal bir diş ağrı kesici jeli veya az miktarda balmumu deneyebilirsiniz. Bir tel dürtüyor veya çiziyorsa, ortodontistinize başvurun. Size zarar vermelerini önlemek için teller kesilebilir.

Lingual diş tellerinin artıları ve eksileri nelerdir?

Avantajlar;

  • Lingual diş telleri neredeyse görünmezdir.
  • Çoğu ısırma problemini etkili bir şekilde düzeltirler.
  • Konforunuzu artırmak ve verimliliklerini en üst düzeye çıkarmak için özelleştirilebilirler.

Dezavantajları;

  • Lingual diş telleri diğer diş tellerine göre daha pahalı olabilir.
  • Özellikle ilk başta ciddi rahatsızlık verebilirler.
  • Size geçici bir peltek verebilirler.
  • Konvansiyonel diş tellerine göre daha uzun sürebilir.

PORSELEN DİŞ TELİ TEDAVİSİ

Porselen Braket Nedir?
Diş teli uygulaması uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak bu yöntemin estetik, kullanım kolaylığı ve hasta için daha konforlu hale getirilmesi için her geçen gün çeşitli yenilikler getirilmektedir. Porselen diş telleri de bunlardan biridir. Tıpkı metal diş telleri gibi yatay olarak dişe tutturulmuş bir tel vardır. Ancak dişlere takılan braketler şeffaf ve kare şeklindedir. Metal braket yerine şeffaf ve daha estetik porselen ile kaplanmıştır.

Porselen Braket Uygulaması
Geleneksel metal diş telleri ile görünüm farkı vardır. Şeffaf veya diş renginde porselen ile diş tabakasına yerleştirilir. Bu daha estetik bir görünüm sağlar. Eksiklikler varsa diş hekimi kontrolünden sonra giderilir. Ardından diş hekimi işine başlar. Oval şekle benzer bir malzeme veya diş hekiminin tercih ettiği özel bir alet kullanılarak hastanın ağzı büyütülür. Böylece hasta ağzını kapatamaz ve diş hekiminin çalışmasına engel olmaz. Daha sonra tükürüğü önlemek için ağza bir alet yerleştirilir. Bu ağızdaki ıslaklığı gidermek içindir.

Daha sonra dişin üzerine diş telleri yerleştirilir. Dişte pürüz oluşturularak şeffaf veya porselen malzeme özel bir yapıştırıcı ile dişin üzerine yerleştirilir. Böylece süreç tamamlanmış olur.

Porselen Braket Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Bu işlem ağız ve diş problemi olan hemen hemen herkese uygulanabilir. Ancak her diş probleminde diş teli takılmaz. Özellikle:

  • Trismus problemi olan hastalarda uygulanabilir.
  • Dişleri çapraşık hastalarda uygulanır.
  • Damak ve diş eti yarığı olan hastalarda uygulanır.
  • Solunum ve parmak emme problemi olan hastalarda uygulanır.
  • Süt dişini tamamen kaybettikten sonra yanlış konumlanan dişleri düzeltmek için uygulanır.
  • Ön dişlerin aşırı çıkması nedeniyle kötü görünen dişlerde uygulanır.
  • Diş eksikliği olan kişilere uygulanır.
  • Diş aralığı geniş olan hastalarda uygulanır.
  • Gülüş sorunu yaşayan ve bundan rahatsız olan kişilere uygulanır.
  • Çiğneme ve konuşma güçlüğü çeken hastalara uygulanır.
  • Alt dişleri ile üst dişleri arasında uyumsuzluk yaşayan hastalarda uygulanır.

Porselen Braketi Kimler Yapamaz?
Çok fazla istisnası olmayan bu uygulamada; Süt dişlerini tamamen kaybetmeyen çocuklara bu uygulama önerilmez.

Porselen Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Porselen diş telleri diğer geleneksel diş tellerine göre görsellik açısından oldukça etkilidir. Diş tellerini porselen olarak yaptırmak isteyenler için büyük bir avantaj sağlar. Bunlardan bazıları:

  • Sertlik ve dayanıklılık açısından çok iyidir.
  • Metal olmadığı için alerjik reaksiyona neden olmaz.
  • Dayanıklılık açısından metal braketlere çok yakındır.
  • Porselen diş telleri ile metal diş telleri arasındaki zaman farkı çok fazla değildir.
  • Metal braketlere göre biraz daha büyüktürler ancak şeffaf oldukları için fark edilmezler.
  • Metal diş tellerine göre temizlenmesi daha kolaydır. Metal diş telleri diş fırçalarken çok çaba gerektirir. Ancak porselen diş tellerinde bu sorun daha az görülür.
  • Renk değişimi olmadığı için şeffaflığı hep aynıdır.

Porselen Braket Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?
Porselen diş telleri birçok yönden avantajlı olsa da küçük bir dezavantajı vardır. Bunlar:

  • Metal diş tellerine göre 1 veya 2 ay daha beklemek gerekir. Ancak estetik ve rahatsız edici olmadığı için dayanılmaz bir zaman dilimi değildir.
  • Öte yandan sağlamlık sorunu geliyor. Dayanıklı olmasına rağmen metal bir diş teli kadar olduğunu söyleyemeyiz. Aslında bu bir dezavantaj değil. Nitekim doğal dişler için de sorun teşkil etmektedir. Tek gereken, sert nesnelerden uzak durmaktır.
    Bunların dışında olumsuz bir yanı yoktur.

Porselen Diş Tel Bakımı
Bu tedavi sırasında özel diş fırçaları kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesi doğrultusunda fırça ve diş macunu tercihi yaparak dişlerinizi temizlemeniz yeterli olacaktır. Duyarlı olmak da önemli olacak

TAKIP ÇIKARTMALI DAMAKLIK (APAREYLER)

TAKIP ÇIKARTMALI DAMAKLIK (APAREYLER) NEDİR?

Diş aletleri diş hekimliği ve ortodontinin ortak parçalarıdır. Bir diş cihazı, sizin için tedavi planınıza yardımcı olan herhangi bir cihazı ifade eder. Bu apareyler kalıcı veya çıkarılabilir olabilir. Hasarlı dişlerin onarılmasına, çarpık dişlerin düzeltilmesine ve eksik dişlerin yerine konmasına yardımcı olurlar. Diş aletleri, ortodontik bakımınızdan en iyi sonucu almanız için özel olarak ağzınıza takılır.

Kalıcı Diş Aleti Çeşitleri
Kronlar ve Dolgular: Kronları ve dolguları “alet” olarak düşünmeseniz de, bir çürüğünüz onarıldıktan sonra eksik diş parçalarını değiştiren dişçilik cihazlarıdır.

Köprüler: Eksik dişiniz varsa veya bir veya birden fazla dişiniz eksikse, mevcut dişleriniz arasına bir köprü sabitlenir. Parsiyel protezlerin aksine köprünüzü çıkarmazsınız. Hem ısırmanızın mevcut yapısını korumak hem de yemek yeme gibi günlük işleri sizin için kolay ve normal tutmak için dişlerinizin kalıcı bir parçası olarak kalır.

Diş telleri: Diş telleri tüm hayatınız boyunca kalıcı olmasa da dişleriniz hizaya gelene kadar kalıcıdır.

Çıkarılabilir Diş Aleti Çeşitleri Nelerdir? 

Protez:

Protez diş apareylerinin en yaygın türü protezlerdir. Protezler çeşitli şekillerde mevcuttur: kısmi ve tam. Kısmi protezler, eksik dişlerin olduğu ağzınızın bir kısmına sığar. Yeni bölümlü protez stili, ağzınızla daha doğal ve kolay hareket eden esnek bir malzemeden yapılmıştır. Tam protezler, üst çene, alt çene veya her iki çenedeki tam diş kaybının yerini alır.

Ağız Koruyucuları :

Ağız koruyucusu tipik olarak spor etkinlikleri sırasında taktığınız koruyucunun türü anlamına gelir, ancak uyku sırasında meydana gelen diş gıcırdamasına karşı koruma sağlayan gece koruyucuları da vardır. İster spor yaparken, ister geceleri dişlerinizi gıcırdatmaktan alıkoymak için bir ağız koruyucu kullanın, bu koruyucu dişçilik aleti sayılır. Dil itme koruyucusu adı verilen başka bir koruma türü, ağzınız kapalıyken dilinizi ön dişlerinize doğru itmenizi engeller. Bu tür davranışlar çarpık dişlere ve ısırma sorunlarına neden olabilir.

Havayolu ve Horlama :

Gece diş gıcırdatma, insanların uyurken karşılaştıkları ağız problemlerinden sadece biridir. Horlama, uyurken gerektiği kadar nefes alamadığınızı gösterebilir ve eşinizi de rahatsız edebilir. Horlama diş aletleri, siz uyurken çenenizin veya dilinizin konumunu değiştirecek, solunum yollarınızı açacak ve titreşen ve horlamaya neden olan yumuşak dokuyu kesecektir. Bonus olarak, bu cihazlardan birini takarken de dişlerinizi gıcırdatamazsınız.
Horlama da uyku apnesinin bir işaretidir. Uyku apneniz varsa, doktorunuz ve diş hekiminiz bu soruna bir dişçilik cihazı çözümü bulmaya çalışabilir. Uyku apnesi, kalp sorunlarına ve aşırı durumlarda ölüme yol açan tehlikeli bir durum olabilir. Diş aletleri uyku apnesi için sadece bir tedavi seçeneğidir ve diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir.

Ortodontik Tutucular:

Tutucular, ortodontik işlem yapıldıktan sonra dişlerinizi yerinde tutar. Telleriniz çıkarıldığında ortodontistiniz size bir tutucu takacaktır. Dişlerinizi yerinde tutmak için tutucuyu tipik olarak geceleri takarsınız, ancak bazı hastalar diş tellerini çıkardıktan sonra bir süre gece gündüz takmak zorunda kalırlar.
Invisalign diş tellerini daha önce düşündüyseniz, bu teknoloji dişlerinizi yavaşça yeniden konumlandıran bir dizi tutucu kullanır. Tedaviniz bitene kadar gece gündüz Invisalign diş tellerini takarsınız, sadece dişlerinizi fırçalamak, tutucuları temizlemek ve yemek yemek için çıkarırsınız.
Çocuğunuz süt dişini çok erken kaybederse, diş hekiminiz veya ortodontistiniz çıkarılabilir bir yer tutucu önerebilir. Yetişkin dişin diş etini itmesi olmadan, bebek dişinin bıraktığı boşluk diğer dişin hizadan çıkmasına neden olabilir. Çıkarılabilir yer tutucu, bu boşluğu yetişkin diş için açık tutar. Çocuğunuzun sadece yetişkin dişi gelene kadar takması gerekir.

Diş Aletlerinin Bakımı :

Kalıcı diş cihazlarınızı doğal dişlerinizi fırçaladığınız gibi dikkatli bir şekilde fırçalamanız gerekir. Diş hekiminiz size özel fırçalama teknikleri önerecektir, ancak dişin tüm yüzeylerinin alınması ve en az iki dakika fırçalanması önerilir. Çıkarılabilir cihazların temizlenmesi biraz farklıdır. Bazıları için diş macunu ile fırçalayabilir ve tekrar yerleştirmeden önce durulayabilirsiniz. Diğerlerini takma diş temizleme solüsyonunda temizleyebilir ve kullanmadığınız zamanlarda güvenli bir kutuda saklayabilirsiniz. Diş hekiminiz veya ortodontistiniz temizlik özelliklerini gözden geçirecektir. Cihazlarınızı her zaman iyi temizlediğinizden emin olun çünkü bakteriler üzerlerinde büyüyerek ağız sağlığınızı riske atabilir.

Diş aletleri, birçok insanın karşılaştığı ağız problemlerini düzeltmeye yardımcı olur. Dişlerinizi düzeltmek veya uykuya yardımcı olmak için bir diş cihazı almayı merak ediyorsanız, bugün diş hekiminizle konuşun. Doğru tedavi planı ve aparey yaşam kalitenizi önemli ölçüde iyileştirebilir.