DİŞ ETİ ESTETİĞİ
Diş Eti Estetiği Tedavisi
Düzensiz Diş Etlerine Ne Sebep Olur?
Bir dizi şey diş etlerinizin çok düşük veya çok yüksek olmasına neden olabilir. Dişlerinizin büyük bir kısmını kaplayan diş etleri dişlerinizi küçük gösterebilir. Bu, genetiğin, belirli bir sağlık sorununun veya bazı reçeteli ilaçların alınmasının sonucu olabilir. Çok yüksek olan ve dişlerinizi uzun gösteren diş etleri, genellikle diş eti dokusunun dişten geri çekilip dişin kökünü açığa çıkardığı bir durum olan diş eti çekilmesinden kaynaklanır. Diş eti çekilmesi sadece dişlerinizi uzun göstermekle kalmaz, çürük ve diş kaybı gibi ciddi diş sorunlarına da yol açabilir. Diş eti çekilmesi, dişleri destekleyen yapıların (diş eti ve kemik) bozulması olan periodontal hastalığın bir belirtisi de olabilir.
Diş Eti Şekillendirme Ameliyatı: Gerekli mi?
Diş eti şekillendirme tek başına kozmetik bir işlem olarak kabul edilir. Çoğu zaman tıbbi olarak gerekli değildir. Çoğu insan, gülüşlerinin görünümünü iyileştirmek için diş etlerini yeniden şekillendirir. Bununla birlikte, bazı kişiler, kron uzatma, cep küçültme ve rejeneratif (yenileyici) prosedürler gibi diğer gerekli periodontal prosedürlerin bir parçası olarak diş eti şekillendirme ameliyatına girerler. Kozmetik olarak kabul edilmeyen diş eti şekillendirme prosedürleri, çekilme meydana geldiğinde diş eti dokusunun eklenmesini ve diş kronunun bir kısmını kaplayan aşırı büyümüş dokuyu düzeltmeyi içerir.
Diş Eti Şekillendirmeyi Hangi Doktorlar Yapar?
Birçok genel diş hekimi ve periodontist (diş eti hastalıkları uzmanı) diş eti şekillendirme işlemini gerçekleştirebilir. İşlemi yaptırmadan önce diş hekiminize işlemle ilgili bilgi ve deneyimlerini sorunuz.
Diş Eti Şekillendirme: İyileşme
Ameliyat günü, dinlenmeli ve aktivitelerinizi sınırlandırmalısınız. Diş etlerinizin tamamen iyileşmesi birkaç gün veya hafta sürebilir. Diş hekiminiz, iyileşme sürecine yardımcı olmak için yapmanız gerekenler konusunda size özel talimatlar verecektir. İyileşme sürecini atlatmanıza yardımcı olacak bazı genel ipuçları:
İyileşme sürecinde dişlerinizi ne zaman ve nasıl fırçalayacağınız konusunda diş hekiminizin talimatlarına uyunuz.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ
Dişeti Çekilmesi
Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun marjının aşındığı veya geri çekildiği, dişin veya diş kökünün daha fazla açığa çıktığı süreçtir. Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde, dişler ve diş eti çizgisi arasında “cepler” veya boşluklar oluşur ve bu da hastalığa neden olan bakterilerin oluşmasını kolaylaştırır. Tedavi edilmediği takdirde dişlerin destek dokuları ve kemik yapıları ciddi şekilde zarar görebilir ve sonuçta diş kayıplarına neden olabilir.
Dişeti Neden Çekilir?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş etlerinizin çekilmesine neden olabilecek bir dizi faktör vardır:
Dişeti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif diş eti çekilmesi, etkilenen bölgeyi derinlemesine temizleyerek diş hekiminiz tarafından tedavi edilebilir. Derinlemesine temizlik sırasında – aynı zamanda diş taşı temizliği ve kök planlaması da denir – dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök bölgesi, bakterilerin kendi kendine yapışmasını zorlaştırmak için yumuşatılır. Kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotikler de verilebilir. Fazla kemik kaybı ve çok derindeki cepler nedeniyle diş eti çekilmesi derin temizlik ile tedavi edilemiyorsa diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için diş eti ameliyatı gerekebilir.
DİŞ ETİ KANAMASI
Diş Eti Kanaması
Diş eti kanaması, diş eti hastalığının başladığını veya gelişebileceğinin bir işareti olabilir. Devam eden diş eti kanaması dişlerde plak oluşumundan kaynaklanabilir. Ayrıca ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.
Nedenleri
Diş eti kanamasının ana nedeni diş eti hattında plak birikmesidir. Buda, diş eti iltihabı adı verilen bir duruma yol açacaktır. Çıkarılmayan plak sertleşerek tartar oluşturur. Buda, kanamanın artmasına ve periodontitis olarak bilinen daha gelişmiş bir diş eti ve çene kemiği hastalığına yol açacaktır.
Diş eti kanamasının diğer nedenleri şunlardır:
Diş eti kanaması nasıl durdurulur